Новини

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13% для стабілізації інфляції та підтримки валютного ринку

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%, щоб поступово повернути інфляцію до цілі в 5% упродовж наступних років та підтримати стійкість валютного ринку. Це рішення стало реакцією на пришвидшення інфляції, яка в серпні досягла 7,5% у річному вимірі. Водночас, зростання споживчих цін спричинили погіршені врожаї, підвищення витрат бізнесу та послаблення курсу гривні.

Тиск на ціни, за прогнозами, зберігатиметься, проте зважена монетарна політика НБУ допоможе сповільнити інфляцію в наступні роки. Важливу роль у цьому відіграє стабільна міжнародна фінансова допомога. Станом на вересень, міжнародні резерви України перевищили 42 млрд доларів США.

НБУ також вніс зміни до параметрів інших монетарних інструментів, таких як зниження ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5% і ставки за кредитами рефінансування до 16%. Зміни почнуть діяти з 20 вересня 2024 року.

Ці заходи спрямовані на збереження стійкої ситуації на валютному ринку, стимулювання попиту на ОВДП та мобілізацію ресурсів для фінансування бюджету. Водночас НБУ гнучко адаптуватиме свою політику в разі змін у макроекономічних показниках.

Джерело: bank.gov.ua
Перегляди: 126
Новини
Національний банк України визнав ПРАТ "СК "ОРАНТА-СІЧ" неплатоспроможним через істотне недотримання вимог до капіталу. Страховику анульовано ліцензію, а національний регулятор звернеться до суду з заявою про банкрутство.
Банки Онлайн - banksonline.com.ua

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про пропозицію надання Україні 35 млрд євро безповоротної макрофінансової допомоги на 2024-2025 роки, погашення якої відбуватиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

Національний банк України наклав штраф на ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" за порушення законодавства у сфері фінансових послуг, зокрема за неправомірне використання інформації з кредитних історій. Компанія зобов'язана усунути порушення та надати відповідні підтвердження.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

13 вересня Уряд прийняв постанову, яка дозволяє Мінфіну проводити switch-операції з державними облігаціями. Це нововведення спрямоване на підвищення ефективності управління державним боргом та покращення ліквідності ринку облігацій.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

Національний банк України затвердив основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу, що включає монетарні цілі на період війни та повоєнного відновлення. Основна мета – стабілізація цін, підтримка економіки та повернення до інфляційного таргетування.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

Після переходу на нову трирівневу структуру капіталу, банківська система України продовжує демонструвати міцні позиції. Середні показники капіталу значно перевищують мінімальні вимоги, що підвищує можливості банків нарощувати кредитування та підтримувати економіку.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

10 вересня 2024 року Північний апеляційний господарський суд відхилив апеляційні скарги колишніх акціонерів ПриватБанку, підтвердивши законність націоналізації та неможливість повернення банку ексвласникам.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

З 10 вересня 2024 року НБУ вводить зміни до валютних обмежень, підтримуючи бізнес та міжнародне співробітництво, водночас запобігаючи відпливу капіталу.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua

ФГВФО затвердив ліквідаційний баланс ПАТ «ЗЛАТОБАНК», завершив ліквідаційну процедуру і припинив виплати вкладникам.

Банки Онлайн - banksonline.com.ua